Els Mossos desarticulen una organització que estafava empreses amb falses promeses econòmiques de xeics àrabs . Els estafadors prometien inversions de fins a 5 milions per part d’inversors inexistents de Dubai i Egipte . Els detinguts van contactar amb diversos clubs de futbol de Primera Divisió arribant a signar un contracte amb el Getafe Club de Futbol i el F.C Palafrugell

Dimecres, 27 de juny de 2012

Els Mossos desarticulen una organització que estafava empreses amb falses promeses econòmiques de xeics àrabs

. Els estafadors prometien inversions de fins a 5 milions per part d’inversors inexistents de Dubai i Egipte
. Els  detinguts van contactar amb diversos clubs de futbol de Primera Divisió arribant a signar un contracte amb el Getafe Club de Futbol i el F.C Palafrugell

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Delictes de Socioeconòmics de la Divisió d’Investigació Criminal han desarticulat una organització dedicada a estafar empreses d’arreu de l’Estat Espanyol mitjançant la promesa de crèdits concedits per falsos xeics d’Egipte i Dubai. L’organització criminal, que estava ubicada a Barcelona i Sabadell, es dedicava a adquirir empreses en situacions econòmiques delicades amb l’única finalitat de treure profit de tots els actius d’aquestes sense fer front als compromisos adquirits amb els titulars. Tot i que inicialment, amb l’intenció de donar una imatge de solvència i confiança a les seves víctimes, oferien a aquestes empreses un pla de viabilitat, aquest mai s’arribava a aplicar produint un engany i un perjudici a la part transferent.
Fins al moment hi ha 7 persones detingudes, entre elles els dos caps de l’organització als qui se’ls imputen els delictes d’estafa, apropiació indeguda, insolvències punibles, delictes contra l’hisenda pública i delicte d’organització criminal.
Els ara detinguts contactaven amb els empresaris assegurant que ells eren els intermediaris de xeics àrabs posseïdors de grans fortunes i que aquests estaven interessats en adquirir o formar part del seu negoci. Els estafadors explicaven que estaven disposats a finançar amb fins a 5 milions d’euros els projectes que els interessaven (que podien ser empreses vàries: des de clubs de futbol, fins a clíniques d’ortodòncia) obtenint una garantia creditícia d’un banc ubicat a l’estranger. Això sí, abans d’obtenir aquesta quantitat, les empreses havien de demostrar que tenien solvència suficient per garantir la devolució en un llarg termini  i per fer-ho havien d’aportar un aval a un compte controlat pels investigats, utilitzant una eina bancària anomenada compte “Scrow” o “Trust”.
  
Els estafadors explicaven a les víctimes que havien de fer l’ingrés en aquests comptes perquè  servia com a garantia per alliberar la totalitat de les quantitats promeses pels inversos àrabs tot i que això era un engany ja que els diners mai eren entregats.
Un dels perjudicats d’aquesta estafa va ser el president del Club de Futbol Getafe a qui li van prometre durant l’any 2011 i 2012 una aportació econòmica de fins a 10 milions d’euros a canvi que el club es mantingués a primera divisió de la Lliga de Futbol Professional i que aquest no tingués deutes. La falsa negociació i posada en escena per part de l’organització criminal va culminar amb el trencament de les relacions amb el president del club quan aquest va comprovar que dos dels xecs que l’hi havia entregat el suposat xeic àrab no tenien fons.
Els estafadors portaven des del mes de febrer de l’any 2011 realitzant el mateix muntatge i a mitjans del mes de març d’enguany van viatjar a Dubai amb un grup d’empresaris catalans als que volien estafar. A la tornada, i abans que fessin cap més pagament, els investigadors van avisar als empresaris que estaven a punt de convertir-se en víctimes d’una important estafa.
Finalment a mitjans del mes de juny d’enguany, agents dels Mossos d’Esquadra van poder comprovar “in situ” el muntatge que havien fet els dos caps de l’organització per tirar endavant la seva estafa. D’aquesta manera es va poder corroborar que en realitat el xeic àrab era un cambrer de nacionalitat brasilera a qui havien convençut perquè es disfressés. Ja amb la vestimenta de xeic àrab, el ciutadà brasiler i els dos líders de l’organització van tancar l’acord amb representants del club de futbol Palafrugell en un despatx de Passeig de Gràcia. L’endemà per donar més veracitat a l’estafa van publicar a internet les fotografies de la signatura de l’acord amb el suposat inversor àrab.
Fins al moment els investigadors ja han agafat declaració a una dotzena de perjudicats i s’està fent estudi i anàlisi dels indicis recollits en les entrades i registres efectuats. Cal destacar que la trama empresarial creada pels detinguts, Batallajuanola, està formada per més de 70 societats que s’han d’analitzar. Per tot això els investigadors no descarten que hi hagi més víctimes i es produeixin més detencions al llarg dels propers dies.
L’operació policial, batejada com Operació Flama, ha estat dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Sabadell, es va desenvolupar el passat 18 de juny. Es van practicar un total de tres entrades i escorcolls a Sabadell i a Barcelona i es va intervenir nombrosa documentació, ordinadors i objectes i elements de disfressa per cometre els enganys.
  
Els detinguts són:
. Joan B.J., de 32 anys, nacionalitat espanyola i veí de Sabadell
. Marc T.B., de 31 anys, nacionalitat espanyola i resident a  Sabadell
. Cristina G.R., de 33 anys, nacionalitat espanyola i resident a Sabadell
. José A.G., de 43 anys, nacionalitat espanyola i resident a Riells i Viabrea
. Felipe A.R., de 42 anys, nacionalitat dominicana i resident a Sant Quirze del Vallès
. Domingo C.B., de 60 anys, nacionalitat espanyola i resident a Manresa
. Ernesto L.F., de 72 anys, nacionalitat espanyola i resident a Comarruga.
Àrea de Comunicació

Barcelona,  27 de juny de 2012

Més informació

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *